Mirakel

C.I.B NORD UCH RLD N
Midimys Mirakel

Kallas Mirakel, Mirre
Ras Australian kelpie
Regnr S15582/2004
Född 2004-01-05
Färg Röd (reg chokladbrun)
Mankhöjd 50 cm
Vikt cirka 20 kg
Höfter HD A
Armbågar ED Ua (0)
Knän Patella Ua
Tänder Fullständigt saxbett
Mentalitet Genomfört MH

MERITER DSC_0179 mer om Mirakel…

Mirakel kom till oss i början av mars -04. En rödbrun virvelvind uppfödd av Sigge Friis och Åsa Löfberg, kennel Midimys.

Mirakel är en hund med mycket energi och massor av spring i benen, som bäst kommer till sin rätt i skog och mark, där han far fram till synes outtröttbar. Det är underbart att se den glädje han utstrålar när han får sträcka ut i galen galopp i skogen, på ett fält eller på Storsjön is.

Mirre, som han också kallas för, älskar även vatten. Han badade redan vid 4 månaders ålder i Storsjön och springer så det stänker om det i alla geggiga gölar och diken han hittar.

Som tur är 😉 har han en väl fungerande ”av- och påknapp” och kopplar av mellan aktiviteterna, gärna då om möjligt på en fluffig filt och med huvudet på en mjuk kudde.

Han är inte bara en fysisk hund, utan också en mycket social varelse, Han gillar att leka med barn, sitta i knä på känt och okänt folk och fungerar bra tillsammans med andra hundar. Han ett enormt tålamod med sin kortbente vän Iso, som är en tjuvaktig, bufflig och mycket livlig slyngel. Han är miljötrygg och är bland det bästa resesällskapet man kan tänka sig.

En liten egenhet han har är att han har lättare för att morra än att skälla och använder sitt morr i situationer man kan tänka sig att hundar vanligen använder sitt skall. Så istället för t ex startskall och frustrationsskall kan man istället få höra startmorr och frustrationsmorr, vid lek och uppfordran kommer det ofta också morr. Det kan förståeligt nog väcka en del undran hos folk som inte känner honom. Häri ligger dock inget hot eller aggression, även om han har en del vakt och försvar i sig och kan bli arg om det skulle behövas.

Det är en rolig hund att träna, alltid med på nya påhitt, lättlärd, lättmotiverad och fokuserad. Går igång på godis, kamp, jakt och allmän glädjeyra. Belöningsfavoriterna  är kamp- och jaktlekar med boll på snöre, frisbeedestruktion, mat, beundran och applåder. Vi har tränat och tävlat framför allt lydnad och sök. En naturbegåvning i sök, som jag tror skulle gått långt om min ork, tid och motivation varit större.

Vi har också tävlat i agility några gånger. Tyvärr var jag inte tillräckligt snabb i tanke och ben för att hinna med Mirakel och efter ett längre träningsuppehåll, pga att Mirakel brutit ett tåben, bestämde jag mig för att lägga agilityn på hyllan.

Mirakel är numera mer eller mindre pensionär då han dragit på sig en del skador i tassarna och har ett resttillstånd efter en livshotande maginfektion/förgiftning?, som han drabbades av 2011, och måste därefter äta mycket fettsnålt dietfoder och undvika hög stress. På ålderns höst har Mirakel fått prova på rallylydnad, vilket jag upplever är mer skonsam sport för en äldre hund och det har visat sig passa honom mycket väl. Han går verkligen in för det med själ och hjärta.

Mirakel, livsnjutaren av stora mått, har satt ett tydligt tassavtryck i mitt hjärta. Han är en vän i vått och torrt, en alldeles speciell vän och träningskamrat. Jag inspireras dagligen av hans otroliga livsglädje och energi.