Iso

LP I  RLD N
Tanspots Nimmerdors Noa Nekton

Kallas Iso, Iiis
Ras Lancashire heeler
Regnr SE24301/2011
Född 2011-03-03
Färg Black & tan
(liver & tan-anlag)
Mankhöjd 32 cm
Vikt cirka 11,5 kg
Knän Patella u a
Ögonlysning U a 2013-12-17
Ögon CEA PLL Hereditärt fri
Tänder Saxbett

 

MERITER20140420 075 (2) Mer om Iso …
Sedan vi miste vår Elvis hösten 2010 har det saknats en hund här hemma och det kändes som en självklarhet att ny fyrbent familjemedlem skulle införskaffas.

Rasvalet var som vanligt inte helt enkelt. En mindre hund var dock tanken. Liten, rejäl, arbetsvillig och samarbetsvillig. Efter lite funderingar föll valet återigen på Lancashire heeler. De är små smarta energiknippen och har ett kynne som i mycket liknar kelpiens med en nypa terrierblod i tillägg.

Iso kommer från uppfödare Maria Winberg, kennel Tanspots i Väröbacka, där han föddes i en kull på 7 valpar. En försigkommen liten krabat som självsäkert klev i vårat hem.

Namnkrampen var svår och många namn passerade, accepterades, förkastades, togs tillbaka och ändrades igen. Till slut bestämde vi oss för Iso,som bl a är en förkortning av Internationella standardiseringsorganisationen, ett mått på filmkänslighet – ISO-grader och ett prefix för stor på finska t ex Iso Karhu – stjärnbilden Stora Björn. Liten Iso har dock redan fått diverse smeknamn som Attackkorven, Gremlin, Batman, Prutten, Pitbullen, Ismannen mfl.

Iso är en mjuk och snäll hund, i en stark och explosiv kropp.  Det är en framåt och mycket nyfiken liten typ, med stor kamp- och leklust. Han har fart i sin små ben, älskar att klättra och upptäcka, är social, livsbejakande, viljestark och mycket målmedveten. Nästan skrämmande snabbt lär han nya ting och lika snabbt räknar han ut längre beteendekedjor, på gott och ont ;). Han umgås fint med både folk och hundar. Små djur bör dock ta sig iakt.

Han är mycket följsam i lydnads- och agilityträningen, men han är inte den som springer runt fötterna på promenader utan har en rätt stor springradie. Han vaktar gård och hus, men lär gärna känna nya bekantskaper om de uppför sig.

Han har skaffat sig några något udda hobbies: Spåra ovan och längs efter vattenytor och vattendrag, forsränning utan farkost samt att undersöka och analysera lukter och ljud av alla de slag. Det senare avspeglas i MH:et som en 3:a på skotten, men han har i vardagen inte visat någon rädsla för skott.

Mirakel är hans store idol och förebild. Han läser av kelpiens fina små språksignaler utan några problem och visar honom tillit och respekt.

För närvarande tränar jag Iso i personsök, lydnad, rallylydnad, specialsök (vapen och ammunition) och agility. Han är en entusiastisk träningskamrat med snabba reaktioner och stor vilja att lära nya saker, men är även en mycket målmedveten och beräknad herre med en hel del egna idéer. Iso är lättbelönad och gillar kampleksaker, jaktlekar, våldsbus med matte och det mesta som är ätbart.

Vi har i år dragit i gång tävlandet i flertalet grenar och Iso har visat framtassarna i samtliga, vilket inte gör det lättare att välja gren/grenar 😉

Liten Iso har med sitt självklara och livsbejakande jag intagit våra hjärtan helt och fullt. Det går inte en dag utan att han får oss att le och förundras.